Събития

“… Наистина искаме да върнем магията за хора, които все още не са били родени или са били твърде млади, за да оценят случилото се…“, каза Лиза Федеричи, главен изпълнителен директор на Scansite

Проектът на Scansite започна с оригиналния космически костюм на Нийл Армстронг, който Smithsonian „изкопа” от хранилището и сканира с помощта на 3D технология с висока разделителна способност. Компанията San Rafael използва сканиранията, за да създаде 3D отпечатък на костюма в реален размер. След това отпечатъкът на свой ред е използван за създаване на калъп, по който са създадени костюмите, като се използва процес, известен като Rotocasting.
Сканирането с висока разделителна способност и отпечатването, възпроизвеждат „напълно достоверно” всяка кръпка на костюма, фините шевове на краката и дори подробен списък със задачи и напомняния, отпечатани върху левия ръкав на Армстронг.
„… Ние го наричаме „пищов“…“, каза Паула Слейтър, скулпторката, която ръководи рисуването на костюмите.
Костюмът, висок над шест фута със златна маска на лицето, създава внушително присъствие, изглеждайки така сякаш самият Армстронг стои и чака следващата си команда.
Много от служителите на Scansite, които са работили по проекта, все още не са били родени, когато лунният модул на Аполо 11, превозващ Армстронг и пилота Бъз Олдрин, каца на Луната на 20 юли 1969 г. И все пак значимостта на това събитие се пренася през десетилетията и се канализира в реалистично изглеждащите костюми.
„… Взема се нещо, което наистина изглежда като фантазия, и го пренася, актуализира в реалния свят…“, каза Оливия Коелю, художник, който работи върху някои от детайлите на костюма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *