Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“  гр. Бургас – история и съвременност

ПДФ Печат

Основаната през 1888 г. Бургаска общинска библиотека, която от 1893 г. се помещава в дюкяна на Чапкъноглу, разположен на днешната улица „Св. св. Кирил и Методий“, след 133 години се завръща на същата улица в новопостроения ѝ дом, благодарение на Община Бургас, представлявана от кмета на града – г-н Димитър Николов с името Център за съвременно изкуство и библиотека. Новата сграда позволи библиотечният фонд да се обедини и библиотеката да придобие онзи европейски облик, така необходим за всеки град, уважаващ и почитащ духовността и знанието.
В исторически план библиотеката е претърпяла стотици премествания, десетки обещания за единение до историческия 1 април 2021 г., когато не „на шега“, а реално… Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас се сдоби с така бленуваното обединение – обединението на духовността, книжовността и стремежа към познание в единен сграден фонд. Имотът се намира в зона с публични функции, с висока обществена значимост за Бургас. Разположен е на около 100 м от морето и от центъра на града, между улиците „Средна гора“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Оборище“.

Много доброволци, жители и гости на Бургас подпомогнаха пренасянето на фонда от четирите стари сгради в новата. Акт, който поражда възхита и показва значимостта на знанието и книгите за жителите и ръководните органи на града.

Дали е съвпадение или обрат на съдбата, но в периода, когато библиотеката се помещава на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, е отворена всеки делничен ден от 8.00 до 11.00 ч. преди обяд и от 13.00 до 20.30 ч. след обяд, а в празнични дни от 14.00 до 18.00 ч. И днес, една от световните тенденции за определянето на библиотеката като библиотека от четвърто поколение е факторът, свързан с работното време, което трябва да бъде съобразено с читателската необходимост. Това беше причината от 1 юни 2021 г. да се въведе удължено (16-часово работно време) от 8.00 до 24.00 ч., включително събота и неделя. Атмосферата, която цари в новия дом на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, създава усещане за защитеност, като са реализирани всички необходими изисквания, свързани с комфорта на съвременния читател – компютри, лесен достъп до литература и научни публикации, удобна мебелировка. Зоните за групова и индивидуална работа са оборудвани с пуфове, меки кресла, дивани, ергономични столове и бюра. За най-малките библиотечни ползватели са обособени места, синхронизиращи пъстротата и очарованието на техния мироглед.

Според Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки …Обслужването в тях трябва да бъде физически достъпно за всички членове на обществото. То изисква добри библиотечни сгради, съвременни условия за четене и учене, както и съответни информационни технологии и работно време, удобно за ползвателите…
В днешния забързан ден, когато всеки миг е ценност, а достъпът до качествена и достоверна информация е необходимост, подобни пространства, в които да четеш на спокойствие и в късните часове, са вече факт.
Изградената модерна библиотека отговаря на изискванията на съвременния читател и носи в себе си усещането за свобода, простор и вдъхновение. …Съчетанието между кестеняво кафяво и зелено помага да се създаде специфичната атмосфера…, която поражда онова усещане за защитеност. Красивите, открити, модерни и осветени пространства позволяват на всеки читател и гост на библиотеката да се разходи, да прелисти книгите в нея и да направи своите открития. Тук всеки може да намери себе си – дали в допира и мириса на старопечатните книги, потапянето в интерактивния океан с добавена реалност, решаването на викторини на магичния под, гледането на куклен театър, срещата с любими книги, слушането на музика за душата, свиренето на пиано или още хиляди чувствени възприятия. Безвремието в библиотеката е неизмеримо, защото прекрачвайки прага на подобна институция, човек има цялото време на света да опознае себе си, чрез скритото познание в библиотечните документи, разположени на четирите етажа.

Със своя уникален дизайн, библиотеката трудно може да остане незабелязана. Общата ѝ площ възлиза на 3941 квадратни метра и разполага с четири етажа – един подземен и три надземни, от които всички са достъпни за посетители.

Изградена в по-голямата си част от стъкло, както отвътре, така и отвън, новата постройка е осеяна със стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихваме като мотивират деня ни – Библиотека, Солидарност, Духовност, Знание, Море, Бургас, България, Слово, Мъдрост, Култура, Древност, Творчество, Букви, Небеса, Устрем, Азбука и много другиИзписаните надписи на стъклената фасада са по идея на Бургаската писателска общност и са предложени от културни дейци, гости и граждани на Бургас, като всеки предлага вдъхновяваща дума, която да допълни архитектурната идея…

Автор: Яна Кършийска
Публикувана: бр. 4-5, октомври 2021

Цялата статия можете да прочете,
в печатното или електронното издание на списание ББИА онлайн