Събития

Present day troubadours/ Съвременни трубадури в Библиотеката на 1 юни от 18: 30 ч.

Present day troubadours
Съвременни трубадури? Да!
Международен проект, събрал автори от Холандия, Чехия и България, поели заедно на път, и пътят им започва от Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас на 1 юни!
Понесли са със себе си своите китари, флейти, цигулки, всякакви ударни инструменти и много поезия. На вашето внимание: Пламен Сивов (от квартета „Точка БГ“), Радо Михов (авторът на хита „Дърта пияница“), Пламен Димитров (от „България търси талант“ 2022 г.), Виктор Макаров (преводачът на мюзикъла „Фантома на операта“), група Прегърнат облак (от Бургас) и специалните ни гости от чужбина – Лус ван Схайк и Хонза Бартошек.

Отваряме врати на 1 юни от 18:30 ч. в Библиотеката

През следващите дни ще публикуваме техни видеа в събитието, а сега по няколко думи за всеки от тях:
Холандката Лус ван Схайк и чехът Хонза Бартошек не са типичните „момиче с китара и момче с цигулка“. В музиката им отекват съвременен блуграс и ирландски фолк, Джони Мичъл, Пол Саймън и Флийтууд Мак, с щипка джаз тук и там. През 2022 г. Лус грабна второ място на Sofia Singer Songwriter Fest и като награда записа българска версия на песента си „Being Here“, в превод на Пламен Сивов и с вокалите на Теодора Станчева и Божана Янкулова. Сингълът и видеоклипът ще бъдат официално пуснати по време на турнето Present-Day Troubadours!
Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен. Свири на китара и композира песни от ученическите си години. Поет, композитор, музикант, преводач и публицист, автор на десетки песни. Един от основателите на Акустичния проект за нови градски песни „Точка БГ“. Съорганизатор на Sofia Singer Songwriter Fest и преводач на песента „Being Here“, станала повод за настоящото турне.
Пламен Димитров е мултиинструменталист, който трудно се вмества в един стил. Всичко, което е свирил през годините – от метъл през балканско етно до джаз и класика – си проправя път в композициите му по свои и чужди текстове. Участва в театрални проекти и мюзикъли като актьор и инструменталист. Води театрално-музикални занимания с деца. Всичко това изкарва със себе си всеки път, щом стъпи на сцената.
Радо Михов е пловдивски рок-музикант и софийски бард. В песента си „Не ми пука“ описва себе си като „просто икономист без никакви гласови данни“, но когато го чуете как пее, става ясно, че това твърдение не е достоверно. Напълно вярно е обаче, че вече записва първия си албум „БРАКуван“, посветен на съпругата му, на новородената му дъщеря и съвместните им преживелици.
Виктор Макаров е богослов по образование, преводач по професия (негови са българските текстове на мюзикълите „Чикаго“, „Фантома на операта“ и др.) и музикант по душа, завинаги белязан от руските бардове на детството си и руския ъндърграунд на юношеството си. Татко на три деца. Влюбен в една жена и в безброй музикални стилове, сред които изпъкват блусът, джазът и акустичният алтернативен пост-рок (каквото и да означава това словосъчетание…).
Очакваме ви с нетърпение.
Група Прегърнат облак е акустична формация от четирима музиканти. Автор на многоезичните песни е Теодора Станчева, а красивите аранжименти са създадени съвместно с музикантите: Ивайло Нинчев, Евелина Савова и Асен Хайдутов. В първия си едноименен албум групата записва музиката си на живо в природна среда, с акустични инструменти – китара, чело, перкусии. Музикалният ни стил определяме като Spiritual World Pop.
Вторият албум Небе е студиен и продължава да следва стила и почерка на акустичния звук преплетен с въздействащи текстове и вокали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *