Новини

Честит 70-ти рожден ден на Ева Найденова!

Поп-певица с уникален глас и чар, член на музикалните формации „Тоника“, „Домино“, „Фамилия Тоника“, „Тоника Домини“, ментор на много млади певци – това е само част от артистичната биография на Ева.
Геновева Найденова е родена на 12 октомври 1952 г. в гр. Айтос. Завършва естрадния отдел на Българската държавна консерватория.
Започва музикалната си кариера през 1969 г., когато става част от естрадния оркестър към Културния дом на транспорта, с ръководител Стефан Диомов. Там се среща със съпруга си Георги Найденов – Гого, от когото има син.
През 1971 г. Гого и Ева, заедно с Анастасия Бинчева – Сия и Хари Шерикян, заменен по-късно от Яким Якимов, на свой ред – от Иван Христов – Славея, създават вокалния квартет „Тоника“. Идеята е да са аналог на италианския квартет „Рики е повери“.
С песните си печелят редица награди на фестивали в България и по света.
На 25 март 2015 г. се състои голям концерт в зала 1 на НДК на „Тоника Домини“, посветен на Георги Найденов – „Спомен за Гого“, включващ песни от репертоара на „Тоника“, „Фамилия Тоника“, „Домино“ и дует „Шик“.
В своята книга „Белите и черни клавиши на моя живот“, композиторът Стефан Диомов разказва за създадените от него поп-групи. В някои от тях участва и Ева Найденова. Книгата можете да намерите в „Заемна служба за възрастни“ в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.
„… Вземеш ли се много насериозно, започваш да грешиш. Мъдростта идва с годините, но това не значи, че си остарял… “. Това казва Ева Найденова, на която желаем още много изяви на сцената и щастливи мигове в живота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *