Новини

75 години от рождението на бургаския писател 🖊 Янаки Петров – Чичо Чичопей

С псевдонима Чичо Чичопей 🖊 познават децата
Янаки Иванов Петров. Той е роден на 28 февруари 1947 г. в село Голямо Буково, област Бургас 🌊. Завършва техникум по морски и океански риболов и българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”.
Работи като миньор, печатарски работник, библиотекар, редактор в издателство “Български художник”, списание “Деца, изкуство, книги”, алманах “Море”. Публикува свои произведения от 1960 година.
Може да е илюстрация на книга и текст, който гласи 'ISBN 978-954-01 -2697-5 цена .90 в. издателство просвета асоциацията изда научебници EEPG чичо чичотей янаки петров 82 Rwy лыно 6нчо слънчонаа художник маглена константинова просвета'
Автор е на стихосбирките “Лирично ято”, “Зимна птица“, “Урокът на цветята“.
Голяма част от творчеството му 📚 е посветено на децата, сред които е популярен с псевдонима Чичо Чичопей. Издал е книгите за деца: “Чичо Чичопей” (1978), “Африканец на комин” (1981), “Ловец-храбрец” (1985), “Къщичка с огледала” (1986), “Приказка за Мурджо, патките и Лиса” (1987), “Гърне и похлупак” (1988), “Бягай, бягай, зайче” (1988), “Хвърчи ли жаба” (1992).
Други негови книги са: “Робин Бобин” – английски песнички и залъгалки (1990), “Златното яйце” – руски народни песнички и залъгалки (1991), “Червеното ми конче с бялата юзда” – детски песнички от цял свят (1992).
Член на Съюза на българските писатели. През 1981 и 1989 г. е награждаван от Министерството на образованието за най-добра стихосбирка за деца. Негови творби 📚 са преведени на руски, полски, турски, сръбски, чешки и словашки.
Умира на 04 септември 1999 г.
Интересът към неговите книги 📚 обаче е жив. Поколения малки читатели се докосват до тях. Творчеството му за възрастни също е ярко и стихосбирките му се радват на интерес. Стихът, превърнал се в емблема на Янаки Петров е любим на много хора.
„… От цветето
учи се да живееш:
и на бунище да е посадено
то е служител пак
на Красотата!..“
Книгите 📚 на Янаки Петров са част от „Детски отдел“, „Заемна служба за възрастни“ и читалня „Краезнание“ на Библиотеката 📚.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *