Новини

6 май – денят на Свети Георги Победоносец – небесният предводител на християните

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен след чудото с убиването на ламята, той е покровител на Англия, България, Русия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия и Черна гора.
На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитият от него змей.
В България 6 май е официален държавен празник.
Великомъченик Свети Георги Победоносец се счита за покровител на войската, затова 6 май се почита у нас като Ден на храбростта и празник на Българската армия. Денят се почита и като празник на земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. Гергьовден се счита за начало на лятото и новата стопанска година.
Именниците на този празник в България са много, защото над 224 725 души носят името на светеца и неговите производни. Гергьовден е петият най-празнуван имен ден в България, от носещите имената Георги, Гошо, Георгия, Георгина, Герган, Гергин, Гергана, Герга, Гергина, Гери, Ганьо, Гана, Ганка, Гиньо, Гинчо, Гинко, Гина, Гинка, Гено, Генчо, Гена, Генка, Жорж, Жоро и Жоржета.
Бъдете здрави и достойни за светеца войн!
Честито на всички празнуващи!
May be an illustration

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *