Новини

3 май – Международен ден на свободата на печата

През 1993 г. ООН постановява 3 май да бъде Световен ден на свободата на печата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „… относно насърчаване на свободата на печата в света…“ е признала, че свободната и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.
За да ни информират, много журналисти губят живота си във войни и различни стълкновения по света. Всичко това в името на свободата да знаем и да направим своя избор.
България се изкачи с 20 позиции в класацията на „Репортери без граници“ (RSF) за свобода на медиите, докато в предишната бяхме на 91 място. Според изследователи, разместването не е показвало подобрение на медийната среда в страната, а по-скоро се е дължало на изменение на отделни показатели.
По света денят се отбелязва с различни прояви, призоваващи към свободен достъп до информация, независимост на медиите и защита на журналистите. Днес международна общественост отдава почит на журналистите, загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг.
В различните отдели на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите не само литература, свързана със свободата на словото, но и различни периодични издания, които да използвате за вашата информираност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *