Новини

171 години от първото издание на книгата „Чичо Томовата колиба“ 🛖 на Хариет Бичър Стоу

Президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн се среща с Бичър Стоу и се шегува: „… А, значи Вие сте малката женичка, написала книгата, от която започна голямата война!…“.
Чичо Томовата колиба“ е световноизвестен роман на Хариет Бичър Стоу, който допринася за напрежението, довело до Американската гражданска война. Написан през 1851-52 г., романът веднага става бестселър. Преведен е на 37 езика и само за пет години от него са продадени половин милион бройки. Първият български превод на Димитър Мутев е издаден в Цариград през 1858 г. под заглавие „Чичо Томовата колиба“.
Хариет Бичър Стоу написва книгата като протестна реакция срещу нововъведения Закон срещу бягството на роби през 1850 г., според който помогналите на избягал роб се считат за престъпници. Моментът съвпада с лична трагедия за авторката – смъртта на едно от децата ѝ от холера. Идеята за романа „Чичо Томовата колиба“ я осенява по време на църковна служба. Внезапно тя получава видение на окъсан, измъчен роб, когото бият жестоко. По-късно казва, че романът е вдъхновен и написан от Бог.
По ирония на съдбата Стоу не е имала никакви намерения да подстрекава към война. Тя дори не пише открито против системата на робството, а още по-малко – срещу плантаторите от Южните щати, където е разпространено използването на роби.
В Детски отдел на Библиотеката малките читатели могат да вземат уникалното произведение и да се запознаят със съдбата на героите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *