Новини

165 години от рождението на Джоузеф Конрад

Джоузеф Конрад е британски писател – романист от полски произход. Роден е в Бердичев, Руската империя- в шляхтишкото семейството на Ева Бобровска и Аполо Коженьовски. Баща му бил разорен аристократ, писател, преводач и борец за национално освобождение.
Конрад напуска училище на 17 години и става моряк във френския търговски флот. Води авантюристичен живот – отплава от Марсилия и се замесва в контрабанда на оръжие и политически заговори. През 1878 г., след опит за самоубийство, Конрад постъпва на работа на британски кораб, за да се отърве от военна служба във Франция.
Взема диплома за капитан на търговски плавателен съд, научава английски преди 21-вата си година и през 1884 г. става натурализиран британец.
На 36 години, Конрад решава да остави мореплаването и заживява в Англия. Жени се за англичанката Джеси Джордж, с която по-късно има двама синове.
Литературното творчество на Конрад е мостът между класическата литература на Чарлз Дикенс и Фьодор Достоевски и зараждащия се модернизъм. Първия си роман „Лудостта на Алмайър“ издава през 1895 г. През следващите 30 години пише още 14 романа и 8 тома с разкази. Първоначално става известен с творбите си на морска тематика. Произведения като „Негърът от „Нарцис“ и „Тайфун“ са смятани за едни от водещите на морска тематика, успявайки да опише добре коварното очарование на морето и тежката работа на моряците.
Най-известният негов роман е „Господарят Джим“, който засяга проблема за загубената и възстановена чест. Излиза през 1900 г. и е една от ключовите творби на световната проза на XX в. – майсторски изградена, с очарователен главен герой, чиято фигура придобива митични размери.
Запознайте се с творчеството на известния писател, като заемете негови книги от Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ !.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *