Новини

135 години от кончината на Йожен Поатие – авторът на „Интернационала“

Йожен Поатие е френски поет, който е роден през 1816 г. Той остава в световната история най-вече като автор на текста на международния работнически химн „Интернационалът“.
Песента „Интернационалът” по текст, написан от него през 1871 г. и музика на Пиер Дегейтер, е изпълнена за пръв път на 23 юни 1888 г. в гр. Лил, Франция, от хора на печатарите „Лира” под ръководството на Пиер Дегейтер, по време на печатарския празник.
България също се оказва свързана с френския поет, поради факта, че във великотърновското село Драганово е издигнат единственият паметник на песен, а именно на „Интернационалът“. Първите преводи на стихотворението на български език са на Васил Карагьозов през 1909 г. и на Любен Дюгмеджиев през 1919 г. „Интернационалът“ е дошъл в България още през 1897 г. направо от Франция, или 8 години преди официалното му отпечатване с ноти и руски текст в „Червен календар“.
Мемориалът за „Интернационалът” е построен през 1977 г. в с. Драганово, по случай първото изпълнение на пролетарския химн в България.
Може да бъде изображение с дърво и на открито

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *