Новини

125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

Панчо Владигеров е композитор, пианист, диригент и педагог. Роден е в Цюрих, но прекарва ранното си детство в Шумен. Музикалното си образование започва в Частното музикално училище в София.
Бил е диригент и композитор в театъра на Макс Райнхарт в Берлин, Германия (1920-1932). Концертира в Германия, Франция и други страни. От 1932 г. в продължение на 40 години е преподавател по пиано, камерна музика и композиция в Държавната музикална академия в София.
Автор е на пет концерта за пиано и оркестър, концерт за цигулка и оркестър, седем симфонични български танца, „Българска сюита“ (1927), операта „Цар Калоян“ (1936), балета „Легенда за езерото“ (1946), много солови песни, камерна музика, клавирни пиеси и др.
Едно от най-известните му произведения е Българска рапсодия „Вардар“, написана през 1922 г. за цигулка и пиано.
Единствената му опера „Цар Калоян“ е първата българска опера, представена на чужда сцена. Носител е на две Менделсонови премии на Берлинската академия на изкуствата , на Хердерова награда, на орден „Георги Димитров“ , „Народна република България“ първа степен.
Държавната музикална академия, както и Национално училище за музикално и сценично изкуство в Бургас /НУМСИ/ носят неговото име.
В отдел „Изкуство“ и „Заемна служба за възрастни“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите литература и други материали, посветени на големия творец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *