Новини

116 години от рождението на Дафни дю Морие, автор на сюжета за филма „Птиците“

Английската писателка и драматург е родена на 13 май 1907 г. в Лондон, Великобритания.
Независимо, че е определяна като авторка на романтични истории, нейните творби рядко се отличават със стандартен щастлив край и са описвани по-скоро като мрачни и съдържащи оттенъци на паранормалното. Бестелърите първоначално не са възприемани сериозно от критиците, но след това печелят репутацията на майстор в разказването на истории. Част от произведенията на Дафни дю Морие са успешно адаптирани като филми. Сред тях са романите „Ребека“ и „Ямайка“, както и разказите „Птиците“ и „Don’t Look Now“.
Морие прекарва голяма част от живота си в Корнуол, където са базирани и нейните романи. С нарастването на славата, благодарение на романите ѝ и филмите, направени по тях, авторката води все по-усамотен начин на живот.
Романът „Ребека – господарката на Мандърлей“ (1938 г.) се превръща в една от най-значителните творби. Други известни произведения на Дафни дю Морие са „Къщата на брега“ (1968 г.) и „Тъй завърши нашата нощ“ (1946) – действието в нея се развива в Корнуол по време на английската революция.
Сред произведенията ѝ, адаптирани за филмови екранизации, са „Ямайка“, „Заливът на французина“ и „Братовчедката Рейчъл“ (1951). Филмът на Хичкок „Птиците“ от 1963 г. е базиран на интерпретация на една от нейните кратки истории.
Заповядайте, в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“,
където се намират книгите на английската писателка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *