Новини

100 години от рождението на бургаския историк и краевед, автор на поредица статии и изследвания за историята на града и Странджа Янко Керемедчиев е роден е на 15 януари 1923 г. в Малко Търново

100 години от рождението на бургаския историк и краевед, автор на поредица статии и изследвания за историята на града и Странджа
Янко Керемедчиев е роден е на 15 януари 1923 г. в Малко Търново.
Основното си образование получава в родния град, а средно в Бургаската мъжка гимназия. Работи като учител последователно в странджанските села Моряне и Стоилово.
По време на войната 1944-1945 година е доброволец в 24-та доброволческа дружинка. След уволнението си от военна служба работи в Малко Търново на различни позиции. Някои от тях са – председател на Околийския комитет на Демократичната младеж, директор на основното училище, началник отдел „Народна просвета“, директор на гимназията.
Завършва история в Софийския държавен университет през 1965 година. Същата година се премества да живее в Бургас. За научноизследователската си работа получава степен „Първи клас квалификация“ по история.
Главните научни интереси на Янко Керемидчиев са насочени към проучване и събиране на документални и публицистични материали, свързани с историята на малкотърновския край и Странджа. Теми в неговата научноизследователска работа са: Илинденско-Преображенското въстание, странджанския фолклор, музейното дело, освободителните войни в Бургаския регион и др.
По негова инициатива и редакция е издаден „Юбилеен сборник Бургас 1878-1912 през 1998 година. Голяма част от събраната документална сбирка на Янко Керемидчиев се съхранява в Окръжен архив – Бургас, чийто опис е отпечатан през 1997 година. Със свои доклади и научни съобщения е участвал в 47 научни конференции, сесии, много краеведски четения и обществени тържества.
За своята многостранна и активна научна и обществена дейност е отличен с орден „Кирил и Методий“ II степен, медал за трудово отличие, отличник на Комитета за изкуство и култура, орден Капитан Петко войвода – златен и др.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава негови книги, изследвания и други материали свързани с научноизследователската му дейност.
Заповядайте, в отдел „Краезнание“, Заемна служба и специализираните читални, за да се запознаете с научни доклади, статии и изследвания за бургаски регион на Янко Керемедчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *