Новини

Яна Язова – талант и красота в едно

Яна Язова е псевдоним на българската писателка Люба Тодорова Ганчева.
Яна Язова е родена в Лом на 23 май 1912 година. Произхожда от семейство на учители. Тя учи в Лом, Видин и Пловдив, а завършва Първа девическа гимназия в София през1930 и „Славянска филология“ в Софийския университет. Специализира в Сорбоната от 1937 – 1938 г.
Яна Язова публикува стихове, разкази, статии, пътни бележки в периодичния и литературния печат. В прозата си търси измеренията на необикновената личност, бунтарството на духа срещу предразсъдъците и съдбата, като доказателство за това е романът „Капитан“. Творческите ѝ пристрастия са свързани с историята. Драмата „Последният езичник“ е посветена на покръстването и борбата на престолонаследника Владимир Расате срещу византизацията на българската държава. Пиесата е преведена на немски език от проф. Ал. Балабанов.
Яна Язова създава първия исторически роман с небългарска тематика – „Александър Македонски“.
Писателката умира при неизяснени и до днес обстоятелства. Последният знак, оставен от нея е текст в дневника който е писала. Той носи дата 9 юли 1974 година.
Богатото творческо наследство на писателката вkлючва романи, поезия, драми, произведения за деца, афоризми и преводи.
Голяма част от книгите на знаменитата авторка могат да бъдат намерени от читателите в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *