Новини

Яна Кършийска за новата библиотека в Бургас: Такова чудо – строителство на нова библиотека, в България не се е случвало последните десетилетия

„… Новият Културно-образователният център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас отвори врати през април т.г. и се намира на мястото на някогашната Немска болница. Сградата е нова и през последните десетилетия такова чудо – строителство на нова библиотека, в България не се е случвало, каза за БТА директорът на Центъра Яна Кършийска.

Сградата е на четири етажа, цялата в стъкло. На фасадата са изписани думите: библиотека, Бургас, култура, вяра, благоденствие.

Над 500 редки и ценни документи и книги съхранява библиотеката в Бургас. Тук се пазят Рибният буквар от 1824 година от д-р Петър Берон, много евангелия, Лафайет енциклопедии от 1806 година.
За разглеждането им се иска предварителна заявка само на място в библиотеката. Не се разрешава изнасянето им по никакъв повод, нито пък да бъдат снимани. Идеята на специалния режим е реликвите да бъдат запазени за следващите поколения, обясни Яна Кършийска…“

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2466833

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *