Новини

Честит 24 май, просветители!

България чества деня на своята азбука, на словото, културата и духа! На този ден се прекланяме пред делото на светите братя и първоучители Кирил и Методий, пред техните последователи и всички пазители на словото и българската книжнина.
Учители, писатели, артисти в най-широкия смисъл на думата, културни дейци, библиотекари и още много служители на книжнината празнуват днес и заслужават почит и специално уважение.
Честит празник, хора на духа!
May be an image of 1 person
На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.
През 855 г. Св. св. Кирил и Методий създават глаголицата във византийския манастир Полихрон в Мала Азия и превеждат свещените книги. След това започва друго велико дело на светите братя – да популяризират християнството сред славяноезичните народи.
Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължават делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. За основоположник се счита Климент Охридски, а името е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.
Братята Кирил и Методий са канонизирани за светци за превода на Библията на старославянски език и разпространението на християнството.
През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *