Новини

Честит празник 💐 на всички хора, свързани с театъра 🎭!

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт. На 27 март се открива сезонът на „Театър на нациите“ .
От този ден, всяка година, един от начините за отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание. За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто (френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор). Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има свой универсален език.
Посланието на Световния ден на театъра обикновено се превежда на над 50 езика, разпространява се по медии и се чете преди постановка, ако така реши съответният театър.
Приносът на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ към Световния ден на театъра е свързан с книгите и пиесите, посветени на седмото изкуство, които можете да намерите в различните отдели на Библиотеката. В Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ на Библиотеката се провеждат спектакли, които събират публика от различни поколения.
Заповядайте, при нас, за да изберете начина, по който да отбележите Световният ден на театъра, но не само днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *