Новини

Честит Йордановден – Богоявление!

Йордановден е един от най-големите християнски празници, отбелязва се на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.
Няма налично описание на снимката.
В църквата се извършва служба, следва тържествено шествие, което води до морето или друг водоем, където кръстът се хвърля във водата. По традиция нечетен брой хора се хвърлят, за да го спасят. Смята се, че който пръв го хване ще бъде здрав и ще му върви през годината.
Според поверието, ако болните се измият с вода от мястото където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода до дома, за да се поръси с нея за здраве. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а хората – здрави.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Честит празник на всички от екипа на Библиотеката!
Специални пожелания за здраве и късмет към днешните именици!
Ако искате да присъствате на събитита, организирани от Община Бургас за Йордановден, вижте програмата:
6 януари
8:30 часа – Храм „Св. св. Кирил и Методий“; Празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление)
11:00 часа – Площад „Св. св. Кирил и Методий“; Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас
11:30 часа – Площад „Св. св. Кирил и Методий“ – ул „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Моста Литийно шествие за спасяване на Светия кръст
12:00 часа Приморски парк – Моста; Спасяване на Светия кръст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *