Новини

Честита Баба Марта! Българският празник е символ на безкрая на живота. Бъдете здрави!

Днес отбелязваме празник с хилядолетна традиция, един от най-почитаните български обичаи – Баба Марта.
На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от усукан бял и червен конец. Те се носят до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.
Легендите за възникването на обичая са много. Според една от тях траките първи по българските земи са връзвали мартеници. Те задължително ги слагали по времето преди настъпването на пролетта, като символ на края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните, мартеницата символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух, именно в съчетанието между белия и червения конец.
Във всички отдели на Библиотеката има книги и други материали, посветени на мартенската традиция. Същото се отнася за Детския отдел, където за малките читатели са подбрани и подредени на отделен рафт, книги за празничния ден. Отново за най-малките е срещата с писателката Ваная Тайа, автор на книгата „Мартеничка Къдравелка“. Тя е с начален час 10.30 ч. в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ на Библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *