Новини

Уникални автори свързани съдбовно с днешната дата – 29 септември

Да си спомним за тях!
Мигел де Сервантес Сааведра е роден на 29 септември преди 475 години. Той е испански романист, драматург и поет. Неговият „Дон Кихот“ е смятан за първия съвременен европейски роман и за класика на западната литература. Определян е като един от най-добрите образци на художествената литература.
Българският писател Димитър Гулев е роден на днешния ден преди 95 години. Той е известен с книгите си за деца и юноши.
Роден е на 29 септември 1927 година в София, в семейство на бежанци от Костурско. Завършва гимназия в родния си град и политическа икономия в Софийския университет „Климент Охридски“ в 1950 година. Работи във вестник „Септемврийче“ (1948 – 1955) и Българска кинематография (1959 – 1963). Заместник-директор е на издателство „Български писател“ (1963 – 1972) и заместник-главен редактор на вестник „Литературен фронт“ от 1973 година.
Член е на Съюза на българските писатели.
Александър Василиевич Сухово-Кобилин е руски философ и драматург, известен най-вече със своите сатирични пиеси, критикуващи руската имперска бюрокрация. Роден е на днешната дата преди 205 години.
Сухово-Кобилин е арестуван, преследван и съден в продължение на седем години в Русия, за убийството на френската си любовница Луиз-Симоне Диманш. Той успява да постигне оправдателна присъда, чрез даване на огромни подкупи на съдебни служители. Според собствената му версия, както и общоприетата днес гледна точка, той е бил посочен, защото е имал финансови възможности да дава такива подкупи. Въз основа на личния си опит Сухово-Кобилин пише трилогия сатирични пиеси. Това са „Сватбата на Кречински“, „Случаят“ и „Смъртта на Тарелкин“. Първата творба има голям успех и се превръща в една от най-често изпълняваните пиеси в Русия. Смята се и за най-доброто произведение на Сухово-Кобилин.
Емил-Едуар Шарл Антоан Зола умира на 29 септември 1902 г. Баща му е италиански инженер, а майка му Емилия, е родена във Венеция през 1820 г. Прекарва детството си в Екс ан Прованс. Седемгодишният Емил се озовава в деликатна ситуация. Слугата на семейството, Мустафа, изпитва сексуално влечение към момчето. Оттогава у Зола се заражда непримиримост към хомосексуализма. Зола е романтичен младеж, който чете и пише поезия. Като ученик се увлича от поетите романтици Алфонс дьо Ламартин, Виктор Юго, Алфред дьо Мюсе. Едни от най-известните му произведения са „Вертеп“, „Анжелина“ и „Жерминал“.
За всички автори, за които си припомняме днес, можете да намерите информация и незабравимите им произведения, в различните отдели на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *