Новини

Свети великомъченик Мина Котуански се чества на 11 ноември (24 ноември стар стил)

Свети великомъченик Мина Воин е покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.
Няма налично описание на снимката.
„… О, пречуден и бърз помощниче, страдалче Христòв и чудотворче, велик сред мъчениците Мùно! Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатаю за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии!
Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас, които с любов те почитаме: изцели нашите болести, излекувай недъзите ни; ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи, та да се утешим и да се усили вярата ни; ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме, че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните, стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе…“
Кондак , глас 4, подобен: Явился еси
Христос, нашият Бог, те грабна от привременното войнство и в нетленното на небесното те показа общник, страстотръпче Мино, който и на мъчениците нетленен венец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *