Събития

Продължават проявите в Библиотеката на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“

Програмата на Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“ се провежда от 18 до 21 юни в Бургас. Днес, 19 юни, се провеждат четири творчески работилници, лекция, представяне на книга и прожекция на игрален филм в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.
Елжбиета Граб представи добрия опит на Музея за еврейска история във Варшава, доц. д-р Ангел Джонев от Регионален исторически музей-Кюстендил представи книгата „Минимум човещина“, посветена на 80-годишнината от Кюстендилската акция по спасяването на българските евреи.
Денят ще завърши с прожекция от 17:30 ч. на игралния филм Роман Полански „Офицер и шпионин“, носител на „Златна палма“ от фестивала в Кан през 2019 г.
Тази година в основата на фестивала е отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и изразяването на почит към невинните жертви на Холокоста. Организаторите от Център „Алеф“ посочват, че целта на форума е да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни.
Предстоят творчески работилници с писателите Недялко Йорданов, Георги Бърдаров, Мария Касимова-Моасе и Кристофър Бъкстън. Те ще споделят опита си с 30 млади автори от България, Германия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Испания, Австрия, Държавата Израел, допуснати до финала в десетия литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” през 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *