Новини

Писателят Георги Господинов ще представи творчеството си в Библиотеката на 27 юни 2022 г., понеделник от 19, 00 ч.

Гостуването му е част от първия Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”
Един от най-четените и превеждани съвременни български писатели – Георги Господинов ще представи творчеството си в Бургас. Авторът на популярните „Времеубежище”, „Физика на тъгата” и десетки други заглавия. ще се срещне със своите почитатели на 27 юни 2022 г., понеделник от 19 часа в зрителната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека на ул. „Оборище” № 49-51.
Поет, писател, драматург, преподавател по творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“, Георги Господинов е сред най-популярните и награждавани в чужбина български автори с романите си Физика на тъгата, Времеубежище и книгите си с истории. Творбите му са преведени на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди сред които Премио Стрега Еуропео, Наградата на Атина, Швейцарската награда Ян Михалски и други.
Визитата на Георги Господинов в Бургас е по покана на Център”Алеф”, по чиято идея в града се провежда първият Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”. Ден след срещата с обществеността, на 28 юни от 10 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека писателят ще проведе уъркшоп с млади литературни дарования. Да се включат в обучението са поканени лауреатите на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена, организиран от Център „Алеф” – ученици от България, Израел, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Латвия, Украйна и Австрия. В рамките на час и половина със серия творчески задачи Георги Господинов ще предизвика таланта на младите творци да разкрият своите идеи и възможности, ще ги научи как да четат критично, как да разказват са себе си и за света и да редактират текстовете, които пишат.
Може да е близък план на 1 човек и брада
В рамките на фестивала своя опит в литературата и изкуството ще споделят поетът и драматург Недялко Йорданов, писателят Георги Бърдаров, английският писател Кристофър Бъкстън, режисьорът Иван Ничев, чийто филм „Българска рапсодия” участниците във фестивала ще гледат.
Младежите ще посетят остров Света Анастасия, Аква Калиде, а на 27 юни в 17 часа района на Морското казино с флашмоб ще открият пейка-книга на Център „Алеф”. Част от фестивала е и официалната церемония по награждаването на победителите в Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема: „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Кои ще са победителите ще разберем на 28 юни в 18 часа в Международния конгресен център Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *