Събития

Необикновената и земна Здравка Евтимова🖊 , гост на своите почитатели в Библиотеката 📚

Преводач, преподавател, писател и изключително скромна личност – това е част от представянето, което може да бъде направено на Здравка Евтимова. При посещението си в Бургас 🌊, по повод откриването на новата сграда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚, тя избра да говори по темата „Младостта на България е талантлива“. И това се оказа закономерно, като се има предвид нейната преподавателска дейност и работата и с млади хора, които искат да станат писатели.
„…Българите са изключително талантливи. Виждам това всеки ден. Лошото е, че нашият талант не се употребява. Ние сме като един кран, който може да вдига 15 тона, а вдига 15 грама…“ споделя с болка авторката.
Тя смята, че само с писане на книги, все още е трудно човек да се издържа, дори невъзможно.
Иска да даде вяра на хората, че никой не е на дъното. В същото време и морето има дъно, казва тя, което значи, че няма страшно и че винаги има небе, за всеки от нас. Здравка Евтимова вярва, че хората трябва да са честни един с друг и прилага в живота истинските човешки добродетели.
Като майстор на късия разказ 🖊, тя отговори на въпроси на публиката, какъв е нейният процес на писане. „… Има неща, които ако не напиша, ме задушават. Други идват само от една дочута фраза и ме карат да пиша…“ сподели писателката и добави, че не може да пише насила „… аз искам героите да си живеят спокойно, да правят каквото искат. Това е моят шанс и аз да съм свободна. Тръгна ли нещо да го нагласявам и не ми се пише…“
Изключително земна, обикновена и в същото време необикновена, видяха Здравка Евтимова нейните читатели. Един ерудит, който не натрапва своя талант и възможности, а се опитва да предава познания и опит на младите и на всеки, който иска да почерпи от него.
Здравка Евтимова е българска писателка, родена в Перник през 1959 г. Завършва английска филология в Университета „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Нейни разкази са издавани в 32 страни на света. Живее в Перник, България. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език.
През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ – 8-и клас. Разказът на Здравка Евтимова „Seldom“ („Рядко“) е включен в антологията „Best European Fiction 2015“ („Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.
В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за разказ „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г.
Носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“
Носител на литературната награда за проза „Анна Каменова“
Носител на наградата „Балкани“ на издателство „Балкани“ за разказ от балкански писател
През декември 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“
През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена
През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ (2015)спечели наградата за роман на фонд „13 века България“
През 2019 г. Здравка Евтимова разделя с писателя Ангел Ангелов наградата „Милош Зяпков“ за сборника „Юлски разкази“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *