Събития

Национални дни за „Учене през целия живот“ в гр. Бургас

В Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ се провеждат Национални дни за „Учене през целия живот“. Бургас е домакин на форума за трети път. Събитието откри Албена Михайлова, главен секретар на Министерството на образованието и науката, ръководител на Проекта „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“.
Гости са Проф. дпн Албена Дянкова Чавдарова: Заместник-министър на „Образованието и науката“, Диана Саватева: -Заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“, Областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на Общински съвет гр. Бургас и областен координатор на Програма „Учение на възрастни“ проф. Севдалина Турманова, председателят на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, която е член на Националната координационна група за учене през целия живот, ректори на университети, преподаватели и други.
Всички те благодариха на Кмета на Бургас г-н Димитър Николов и неговият екип за изграждането на Библиотеката и изказаха своето възхищение от видяното в храма на книгата. Според тях това е най-подходящото място за провеждане на подобен форум, защото в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, хора на различни възрасти, наистина учат през целия си живот.
Експерти от МОН и Регионалната служба по заетостта представят политики и проекти за обучение за възрастни и учене през целия живот.
На следващия ден – четвъртък, 27 април, заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова ще открие кoнференция на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE). Представен ще бъде опитът на общините Бургас, Враца, Силистра и Търговище с техните успешни модели за развитие на уменията. Четирите общини ще споделят и опита си в проекта „Ученически практики 2“.
Ще бъдат проведени и съпътстващи събития, като информационни щандове на професионалните гимназии от област Бургас и на EPALE – Електронна платформа за учене на възрастни в Европа, обучения за придобиване на житейски умения, както и националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“.
Форумът се провежда от 26 до 28 април 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *