Събития

Литература 📚 и кино 🎬 в сряда – поредният ден от седмицата, посветен на откриване на сградата на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚

Премиера ви очаква от 17 часа в Конферентна зала, ет. 3 на Библиотеката 📚. Филмът носи заглавието „Ние сме болката“. Лентата е посветена на поета Биньо Иванов и писателите Любен Петков и Рашко Сугарев, които писателската общност определя като „духовни братя“. Но защо те не са „лекарите“ на това общество, а са неговата болка – елате в залата за да разберем и съпреживеем всички емоции заедно. Режисьор е Боян Папазов.
Румяна Емануилиду и Цвета Петкова ще представят филма и книгата „Недоказани убийства“ на Любен Петков.
В 18.30 започва друго литературно събитие, което ще се проведе в Залата на кафенето, ет. 2 на Библиотеката 📚. Захари Карабашлиев ще представи последния си роман „Опашката“ пред бургаска публика. Колко дълго трае любовта, ако има опашка – отговорът на този и още въпроси дава едноименният роман. Той е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за доброто и злото, за любовта и свободата.
Първият роман 📖 на Захари Карабашлиев 🖊 – „18% сиво“ е изключително добре приет от публиката и е преиздаван 25 пъти. Следват сборниците „Откат“ и „Симетрия“. Негов разказ е включен в престижния американски алманах „Най-добра европейска проза“ 2018.
Втората му книга е сборник с разкази „Кратка история на самолета“, който също е преиздаван многократно.
В края на 2018 г. излиза повестта „Жажда“. Тя включва и оригиналните илюстрации на художника Дамян Дамянов. Повестта е вдъхновена от историята на незрящия Спас Карафезов.
Това е само част от творчеството на Захари Карабашлиев, който е и автор на пиеси, статии и есета.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚 притежава книги на Захари Карабашлиев и ви кани да ги земете и да се потопите в света на автора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *