Новини

Леонардо да Винчи – универсалният гений

Навършват се 570 години от рождението на видния флорентинец
Леонардо да Винчи е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“.
Леонардо да Винчи е роден на 15 април 1452 г. в град Винчи, тогава владение на Флоренция, като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи.
Няма налично описание на снимката.
Ненапразно наричат Леонардо универсалният гений – той твори в различни области. Не оставя прекалено голям брой картини – 12 творби се смятат за негово дело. Затова пък е има огромен брой скици, анатомични изследвания, текстове, строителни планове, проекти за танкове, летателни уреди и леководолазен костюм. За съжаление, повечето от неговите идеи оставати.
Флоренция, Милано и Рим – трите столици на Ренесанса – са градовете, с които са свързани животът и творчеството на Леонардо да Винчи. Там той намира поръчители сред богатите патрициански семейства, работи и за Папата.
През 1516 френският крал Франсоа I го кани в двора си, осигурява му щедро заплащане и му дава свободата да работи над собствени проекти. Една от задачите на художника е била да организира бляскави тържества за кралския двор.
На 2 май 1519 Леонардо умира – според легендата – в прегръдките на френския крал в замъка Кло Люсе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *