Новини

Красимир Кюркчийски, роден на 22 юни 1936 г. е изтъкнат български композитор и диригент

„… Музиката – всъщност това са изречения, музикални изречения. От моя професор Панчо Владигеров научих именно това чувство за мярка – колко човек трябва да каже в музиката си, как да го каже, за да бъде най-убедителен и същевременно с това да не доскучава...“

Възпитаник на Българската държавна консерватория /дн. НМА “Проф. Панчо Владигеров”/, където завършва композиция при проф. Панчо Владигеров /1962 г./. По-късно специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Работи като диригент на ДАНПТ /дн. НФА “Ф. Кутев”/ и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио.

Работи като диригент на оркестъра на ДАНПТ „Филип Кутев“, като диригент на хора при ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по-късно като „Мистерията на българските гласове“. Неговите обработки „Калиманку, Денку“, „Пиленце пее“, „Изповед“, „Заблеяло агънце“, „Месечинко, льо“ са включени в поредицата на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“, получила наградата „Грами“.

Автор е на едни от най-популярните български хорови песни – „Пиленце пее, говори“, „Бре, Петрунко“, на балета „Козият рог“, на оркестрови, вокално-инструментални, музикално-сценични и камерни творби – Концерт за пиано и оркестър, Сюита за виолончело и пиано, кантата „Паисий Хилендарски“, Симфония концертанте за виолончело и оркестър, „Балада за автопортрета“, „Приветствена увертюра“, както и на филмова и театрална музика – филмите „Свобода или смърт“, „Дърво без корен“, „Записки по българските въстания“.
Красимир Кюркчийски е сред често изпълняваните български композитори в чужбина, всеки който пожелае да се докосне до неговите произведения може да посети Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас, отдел „Изкуство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.