Новини

Красимир Кюркчийски, роден на 22 юни 1936 г. е изтъкнат български композитор и диригент

„… Музиката – всъщност това са изречения, музикални изречения. От моя професор Панчо Владигеров научих именно това чувство за мярка – колко човек трябва да каже в музиката си, как да го каже, за да бъде най-убедителен и същевременно с това да не доскучава...“

Възпитаник на Българската държавна консерватория /дн. НМА “Проф. Панчо Владигеров”/, където завършва композиция при проф. Панчо Владигеров /1962 г./. По-късно специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Работи като диригент на ДАНПТ /дн. НФА “Ф. Кутев”/ и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио.

Работи като диригент на оркестъра на ДАНПТ „Филип Кутев“, като диригент на хора при ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по-късно като „Мистерията на българските гласове“. Неговите обработки „Калиманку, Денку“, „Пиленце пее“, „Изповед“, „Заблеяло агънце“, „Месечинко, льо“ са включени в поредицата на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“, получила наградата „Грами“.

Автор е на едни от най-популярните български хорови песни – „Пиленце пее, говори“, „Бре, Петрунко“, на балета „Козият рог“, на оркестрови, вокално-инструментални, музикално-сценични и камерни творби – Концерт за пиано и оркестър, Сюита за виолончело и пиано, кантата „Паисий Хилендарски“, Симфония концертанте за виолончело и оркестър, „Балада за автопортрета“, „Приветствена увертюра“, както и на филмова и театрална музика – филмите „Свобода или смърт“, „Дърво без корен“, „Записки по българските въстания“.
Красимир Кюркчийски е сред често изпълняваните български композитори в чужбина, всеки който пожелае да се докосне до неговите произведения може да посети Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас, отдел „Изкуство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *