Новини

Краеведът влюбен в Странджа Вида Буковинова на 85 години

Историкът и изследовател на обичаите и традициите в Странджа и Бургаски регион, Вида Буковинова, празнува днес рожден ден. На 6 март 2022 г. изключителната изследователка става на 85 години. Доктор по история, краевед, есперантист, автор на повече от 300 публикации и 50 книги самостоятелни и в съавторство, е жена с изключителен дух. Многопластови са нейните научни интереси: етнография, фолклор, български национален въпрос, православие, кооперативно движение, история на медицината, народолечение. Витална, остроумна, колоритна, Вида Буковинова е „Почетен гражданин“ на Бургас.
„Е, това съм аз! Една жена, майка, съпруга, общественичка, научен работник, станала отгоре на това и докторка!
Може да звучи нескромно, но слава Богу! Доволна съм от това, което направих, въпреки и ДОСТА КЪСНО?
… Можех да очаквам повече от себе си, но при една равносметка, че завърших висше образование на 41 годишна възраст и за около 15 години постигнах това, което другите, получили на тепсия и образование и хубава работа, не можаха … – стига ми толкова!…
Из автобиография, 11. 1997г.
Честит рожден ден на Вида Буковинова! Бъдете здрава и все така неповторима в своята любов към странджанския фолклор и традиции, с уникалното си чувство за хумор и всеотдайност към всичко с което се заемате! Библиотеката е винаги с Вас и Ви благодари за приноса към изследователската и научната дейност!
Всички отдели на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, притежава книги и публикации на Вида Буковинова. Отдел „Краезнание“ е мястото където можете да получите пространна информация за изследователската дейност на писателката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *