Новини

Едно необикновено дарение за Библиотеката

Внучката на г-жа Бонка Славова подари нейни книги на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и ни разказа вълнуващата история на своята баба..
Ревностната читателка е родена на 19 април 1919 г. в Севлиево и е почина на 102 години. До последния си ден е чела любимите си книги, сред които преобладават любовните романи.
Животът на Бонка Славова не е бил лек. Преживяла е Втората световна война в окупираните гръцки територии със своя съпруг Пенчо Славов, който е бил военен. Връщайки се в България, изпраща отново съпруга си на фронта с Трета украинска армия и за щастие го посреща жив и здрав. За малко се установяват в Добрич, а след това пристигат в Бургас. Г-жа Славова е завършила Стопанско училище във Варна и е можела да шие дрехи професионално. Работила е известно време като моделиерка в операта. Шила е дрехи за свои клиенти, с много майсторство и умение.
Внучката на Бонка Славова, г-жа Даниела Таринска, която дари нейните книги на Библиотеката, разказва, че баба й имала душата на пътешественик и мечтател.
При всеки удобен повод пътувала из България. Много искала да обикаля света, но заради времето, в което е живяла, само книгите са я пренасяли в мечтаните държави. Благодарение на тях, тя е изживявали мечтите си.
Екипът на Библиотеката благодари на Даниела Таринска за дарението и за възможността да научим историята на нейната баба и невероятна четяща жена г-жа Бонка Славова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *