Новини

Днес си спомняме за най-значимия прозаик 📜 на Викторианската епоха Чарлз Дикенс 🖊

Днес си спомняме за най-значимия прозаик 📜 на Викторианската епоха Чарлз Дикенс 🖊
За него английската преса казва: „Той симпатизираше на бедните, страдащите и онеправданите“ 💐
Английският писател Чарлз Джон Хъфам Дикенс е роден на 7 февруари 1812 година. Става популярен с творбите си докато е жив, постига по-голяма популярност и слава от всеки друг английски писател по това време. И до днес е известен като автор на емблематичните романи и герои на английската литература.
Литературният стил на Дикенс се характеризира с ясно изразено езиково творчество. Особено силен е в сатирата. Още ранните рецензенти оценяват умението му да долови карикатурното в живота. Дикенс расъждава много върху имената на героите си, като се надява те да помогнат за развитието на сюжетите и дълбокия алегоричен смисъл на романите.
Да си припомним част от неговите произведения 📚, които и днес се радват на читателски интерес.
„Посмъртните записки на клуба Пикуик“,
„Приключенията на Оливър Туист“,
„Барнаби Ръдж“, „Никълъс Никълби“, „Старият антикварен магазин“ , „Коледна песен“, „Камбаните“, „Щурче на огнището“, „Битката на живота“,
„Гоненият човек“ и много други.
Книгите 📚 на бележития английски писател ви очакват в Библиотеката. Едни от последните му думи са „Бъдете естествени, деца мои, защото естественият писател е изпълнил всички изисквания на изкуството“ 🖊.
Епитафът за погребението на великия прозаик гласи: „В памет на Чарлз Дикенс 🖊 – най-популярният автор на Англия, който почина в дома си в Хаям, до Рочестър в Кент, на 9 юни 1870 г., на 58-годишна възраст. Той симпатизираше на бедните, страдащите и онеправданите; със смъртта му светът загуби един от великите английски писатели.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *