Новини

Бъдни вечер е – очакваме великото Рождественско чудо!

Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. 24 декември е последният ден на Рождественския пост. Православните християни се подготвят чрез изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество. И въпреки, че според обичаите се обръща голямо внимание на Коледната трапеза, най-важното на празника е духовната подготовка за него.
Но няма как да минем и без масата, която на този ден е пълна със символи.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна. На нея трябва да има нечетен брой 7, 9 или 11 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Задължително присъстват варено жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошав, туршии, лук, чесън, мед, орехи, вино. В някои краища на страната се правят тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка. На когото се падне, ще бъде щастлив цялата година. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.
Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният човек от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
В езическите традиции денят е свързан с плодородието, с нарастването на деня, надвиването над нощта. Затова се чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвяне набъбват. Гадае се за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
На 24 декември Православната църква чества Свети преподобномъченица Евгения.
Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.
Бъдете честити!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *