Новини

Художникът Дамян Заберски – творецът, с който Бургас се гордее

95 години от рождението на художника, живописец и реставратор Дамян Заберски се навършват на 7 април. Той е роден през 1929 година в гр. Малко Търново, живее и твори в Бургас.
Завършва специалност живопис в Художествената академия в София през 1955 година при професор Илия Петров. След това специализира е Париж, Франция. По-късно постъпва в Института за опазване на паметниците на културата към Министерство на културата в София като отговаря за Източна България. Основната му работа е на реставратор, за което той се подготвя при именития професор Ондрачек в Прага, Чехия. След това бива изпратен на специализация в Хале, Германия.
В продължение на 15 години продължава с реставрационна дейност на територията на почти цяла България. Реставрирал е бургаските храмове „Света Богородица“, „Св. Св Кирил и Методий“, църквите „Свети Стефан“ и „Свети Спас“ в Несебър, „Свети Климент“ на остров Света Анастасия, Бачковския манастир и Аладжа манастир.
На 6 декември 2000 г. Заберски е удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Бургас“. Художникът е автор на десетки самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии в страната, както и на частни колекции в Европа и Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *