Новини

Пол Отле, белгийски библиограф и предприемач, останал в историята на библиотечното дело с опита да създаде универсално хранилище на целия свят от записани знания

Пол Отле/ Пол Мари Гислен Отле, (роден на 23 август 1868 г., Брюксел, Белгия —10 декември 1944 г., Брюксел), белгийски библиограф и предприемач, останал в историята на библиотечното дело с опита да създаде универсално хранилище на целия свят от записани знания.
Роден в проспериращо семейство в Брюксел, Отле прекарва младостта си предимно в компанията на учители, преди да влезе в средното училище на 12-годишна възраст. След като посещава Католическия университет в Льовен, той завършва юридическата си степен в Свободния университет в Брюксел през 1890 г. След кратък незадоволителен престой като адвокат, Пол Отле насочва вниманието си към библиографията.
През 1891 г. той се запознава с адвоката и бъдещ носител на Нобелова награда за мир – Анри Лафонтен, с което поставя началото на едно дългогодишно сътрудничество. През 1895 г. Отле и Лафонтен създават Международния институт по библиография.
През 1904–1907 г. Отле публикува първата пълна версия на своята нова класификационна схема, Универсалната десетична класификация (UDC), разработена в продължение на 10 години със сътрудничеството на учени от цял свят. В допълнение към предметните класификации, базирани на десетичната класификация на Дюи, УДК позволява алгебрични означения (като символи „+“), които позволяват на каталогизаторите да изразяват връзките между множество теми. Тази новаторска фасетна класификационна система представлява важно отклонение от повечето други библиотечни системи за каталогизиране, които дотогава са разчитали на строго йерархични предметни класификации. През този период Отле също започва да експериментира с разработването на оборудване за микрофилми и нови процеси за копиране и публикуване на документи.
Неговите две големи книги са: „Трактат за документацията“ 1934 и „Светът: Есе за универсализма“ 1935, в които Отле описва визията си за световна информационна мрежа, която в много начини предвещават появата на световната мрежа повече от 50 години по-късно. „Всичко във Вселената“, пише той “… ще бъде регистрирано от разстояние, както е произведено…“ Концепцияте на Отле предвещава това, което в крайна сметка ще се превърне в World Wide Web. Неговата визия за мрежа от знания се е основавала на документи и наличните им хипервръзки, търсачки, отдалечен достъп и мрежи. Той си представя ден, в който потребителите ще имат достъп до базата данни от големи разстояния с помощта на „електрически телескоп“, свързан чрез телефонна линия, извличайки изображение, което да се прожектира дистанционно на плосък екран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *