Новини

Мирча Елиаде и неговото безсмъртие

Мирча Елиаде е един от големите ерудити на миналия век. Роден е в Румъния, живял и преподавал в редица страни по света. Той е сред най-видните изследователи на историята на религиите.
Роден е на 9 март 1907 година в Букурещ, Румъния, в семейство на военен. Получава образование в престижния букурещки лицей „Спиру Харет“. На 11-годишна възраст започва да пише първите си разкази, а на 14 публикува и първата си статия. През 1928 г. той завършва Философско-филологическия факултет на Букурещкия университет и заминава с кораб за Индия, където остава до 1932 г. Там той изучава и практикува йога, изследва фолклора и индийските култове.
През 1945 г. емигрира и се установява в Париж, където преподава в Сорбоната.
По-късно чете лекции и изнася доклади в Рим, Падуа, Страсбург, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Марбург, Цюрих и Аскона, а от 1957 до края на живота си през 1986 г., завежда създадената специално за него Катедра по история на религиите в Чикагския университет.
Библиографията на Елиаде включва близо 1300 заглавия – книги, студии и статии.
„… Всички ние сме безсмъртни, само трябва първо да умрем…
Мирча Елиаде
Докоснете се творчеството на големия мислител, философ, културолог и писател, съхранено в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *