Събития

Иванка Могилска гостува в Бургас по съвместна инициатива на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, Съвременен център за изкуство и библиотека и Литературен фестивал „Пловдив чете“ 2024

Заповядайте днес, 30 май, четвъртък, от 18: 00 часа за среща с Иванка Могилска в разговор с Яна Вълчева за разказите „Обикновени чудеса“ една година по-късно от издаването им.
Книгата излезе на 24 май 2023 година и бързо влезе във фокуса на любителите на историите за лято, море и острови. Авторката е писала разказите през последните четири години и те отразяват, по един лек, ненатрапчив начин, актуални и вечни проблеми и тревоги. Героите им се сблъскват с всякакви реални и въображаеми перипетии в ежедневието си. И като че ли успяват да се справят с тях. Някои подхождат доста практично. Други – като се скриват в свят, в който проблемът им не съществува. Трети – като го превръщат в патерица, с чиято помощ да продължат напред.
Общото между всички истории е пътуването. То помага на героите да се помирят със себе си и със света. Собственичката за магазин за рокли, толкова цветни и ефирни, че връщат младостта и красотата на всяка жена, която ги облече и затова са търсени по целия свят; твърде модерната и бизнес ориентирана двойка, която се оказва заклещена в забутано село; жената, която цял живот сменя адреса си от страх да не получи едно писмо, докато всъщност отчаяно иска някой да го напише и то да я намери; попът, който сплотява отново паството си, за да го спаси от страшна болест и в крайна сметка сам довежда вируса на острова – всички те в един момент спират да се противят на живота, на играта му. Смиряват се, осъзнават, че са част от нея. Разбират, че каквото и да се случва, всичко е наред, защото животът е по-голям от тях. Не спира.
Мария Донева, редактор на сборника, пише „Тези разкази разпознават щастието, умеят да го открият, успяват да го предизвикат и после го провъзгласяват шепнешком.“ Прочетете разказа – „Парис и Елена“.
За Иванка Могилска: Автор на романи, стихове, разкази и приказки. На особен читателски интерес се радват романа ѝ „Внезапни улици“ (2013) и сборниците с кратки разкази „Тая земя, оная земя“ (2017) и „Обикновени чудеса“. Носител е на награда за дебют „Южна пролет“, Националната награда за поезия „Владимир Башев“ и награда за детска книга „Перото“. Вълнува се от дребните неща от външния свят, които отекват със страшна сила и добиват гигантски размери във вътрешния свят на човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *