Събития

Ще бъде вълнуващо, вдъхновяващо и чест за нас…

„… Събитието, което истински изпълва сърцето ми с радост!

„От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще се осъществят литературни четения и професионални срещи на повече от 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България.
В рамките на трите дни на фестивала ще има 3 литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните. Ще бъдат представени едни от най-интересните автори на всяка от петте литератури, носители на национални и международни награди. Бургас ще посрещне литературни експерти и представители на национални институции, посветени на литературната дипломация.
Черно море пише на три азбуки, но може да говори на един език – този на културата, литературата, мира и взаимното разбиране. Опознаването на другия е опознаване на самия себе си. С вяра в тези принципи в Бургас ще гостуват автори като Ахмет Юмит и Айфер Тунч от Турция, Филип Флориан и Богдан-Александру Станеску от Румъния, Остап Сливински и Анна Багряна от Украйна, Ива Пезуашвили и Бека Адамашвили от Грузия – и двамата носители на Наградата за литература на Европейския съюз, Георги Бърдаров, Рене Карабаш и Тодор П. Тодоров. Тук ще се представят литературни агенции като „Калем”, „Ливия Стоя” и „София”, издатели като румънските „Полиром” и „Пандора”, грузинските „Интелекти” и „Сулакаури”, турските „Тудем” и „Ливера”, украинските „Виват” и „Чорни вивци”, българските „Жанет 45”, „Колибри”, ICU и „Знаци”, преводачи от различните езици, предсатвители на национални институции.
В рамките на форума ще бъде поставено официалното начало на специално партньорство с ФАРА – Българската асоциация на комуникационните агенции, като специални лекции пред членовете на ФАРА ще изнесат Остап Сливински – поет, писател и преводач от български на украински език, член на УС на Украинския ПЕН център, и Гвантса Жобава – вицепрезидент на Международната асоциация на книгоиздателите. А вечерни домакини на четенето на 7 юни ще бъдат ФАРА и Международен конгресен център – Бургас.
Очаквайте скоро пълната програма на фестивала. Всички събития са отворени за публиката и с вход свободен. Елате да поплуваме заедно в морето на думите.
Организатори на Черноморския международен литературен фестивал са Община Бургас и Националния център за книгата към Националния дворец на културата, а домакин на професионалната програма е Център за съвременно изкуство с библиотека „Пейо Яворов”.“
Снимката е от представянето на книгата с поезия на Стефан Цанев „Небесна гледна точка“, която имах честта да представя в двора на библиотеката в Бургас през септември миналата година, от където започна тази инициатива.

Благодаря от цялото ми сърце на кмета на Бургас Димитър Николов, на Весела Йорданова, Диана Саватева, Гергана Чакърова, и всички от община Бургас, които направиха всичко възможно това да се случи!..“

Светлозар Желев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *