Събития

Изложба „Е. Т. А. Хофман. Документи от Бамберг в репродукции“ ще гостува в Библиотеката

Изложба „Е.Т. А. Хофман. Документи от Бамберг в репродукции“ ще бъде открита от 17: 30 ч.  на 25 януари 2023 г. в Изложбена зала „Проф. Димитър Аврамов“, ет. 4 в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас.

Представят – проф. д.ф.н. Клео Протохристова, доц. д-р Светла Черпокова, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“

Изложбата е предоставена за представяне безвъзмездно от Държавната библиотека в Бамберг, Германия, чиято собственост е.

Създадена е през 2005/2006 г., във времето „преди Интернет“, както го определя нейният инициатор проф. д-р Бернхард Шемел, по онова време директор на Държавната библиотека в Бамберг и президент на Обществото „Е. Т. А. Хофман“ в Бамберг. Целта е да се представят рисунки на Е. Т. А. Хофман, негови карикатури, сценографски проекти, нотни партитури, ръкописи на произведения, които са част от архива на библиотеката в Бамберг, без да се изнасят ценните оригинали от нея и да се подлагат на рисковете от транспортиране. Репродукциите са изработени с идеята да бъдат максимално близо до оригиналите, като това най-добре може да се види при една приглушена осветеност.

На 25 януари 2023 г. от 18, 30 ч. в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ ще бъде излъчен игралния филм на проф. Анри Кулев“ – „Цахес

 

На 28 и 29 януари от 17:30 ч. в Конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ ще бъде излъчен филмът на проф. Анри Кулев „Цахес“.

 

 

ЦАХЕС

 

по приказката на Е. Т. А. Хофман „Малкият Цахес, наречен Цинобър“

игрален 129’ ©2010, реж. Анри Кулев

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ – Бургас,

Конферентна зала „Акад. Консатнтин Петканов”

 

Прожекции: 28., 29.01.2023, 17:30

Вход свободен

 

В средата на голям съвременен град, затрупана отвсякъде с бетон и стъкло, като по чудо е оцеляла малка антикварна книжарничка. Собственикът и неколцината посетители, верни приятели, удивително напомнят на някои Хофманови герои. Действието се пренася от наши дни в миналото – и обратно, гмуркайки се в паралелните светове на реалното и вълшебното. Филмът е романтична комедия,  инспирирана от приказната атмосфера на Хофмановите фантазии.

 

Продукция  КУЛЕВ ФИЛМ ПРОДУКЦИЯ  КАМЕРА

Дистрибутор НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

 

Режисьор      АНРИ КУЛЕВ

Сценарист     ХРИСТО ГАНЕВ

Оператор       СВЕТЛА ГАНЕВА

Музика           СТЕФАН ДИМИТРОВ

Художник      АНАСТАС ЯНАКИЕВ

Костюми        МАРТА МИРОНСКА

Звукорежисьор БОРИС ТРАЯНОВ

Гримьор        СНЕЖИНА МЕРДЖАНОВА

Монтаж         АННИ СТОЯНОВА

 

С участието на :

СТОЯН АЛЕКСИЕВ, КАСИЕЛ НОА АШЕР, ЗАХАРИ БАХАРОВ, ВИОЛЕТА МАРКОВСКА, ЕМИЛ КОТЕВ, ЯВОР БАХАРОВ, ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ИВАЙЛО ХРИСТОВ, МАЯ НОВОСЕЛСКА, ХРИСТО МУТАФЧИЕВ, МАЛИН КРЪСТЕВ, ЛЮБОМИР ПЕТКАШЕВ, ПЕТЪР ПОПЙОРДАНОВ, МАРИЯН БОЗУКОВ, ПАВЕЛ ПОППАНДОВ, ЛИНДА РУСЕВА, СВЕТОСЛАВ МАРКОВ, СТИЛИЯН КРЕСТЕВ, ХРИСТО НЕЙКОВ, ПЕТЯ СИЛЯНОВА, АЛЕКСАНДРА БРАТАНОВА, ЙОРДАНКА ЛЮБЕНОВА, КРАСИМИРА АПОСТОЛОВА, ВИКТОРИЯ ЗАИМОВА, ДИНА МАНОВСКА, ФРАНК ЛУКАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *