Събития

„Не затваряй очи“ от Мартин Ралчевски в Библиотеката

Мартин Ралчевски – талантлив, вярващ, сантиментален и искрен до болка ще представи новия си роман „Не затваряй очи“ в Конферентна зала „Акад. Консатнтин Петканов“ на Библиотеката на 1 август 2022 г. от 18, 30 ч.

 

Като човек на словото съм прочела не малко книги и с ръка на сърцето мога да кажа, че това е епопея на духа, на вярата и на любовта. Тази книга отваря очи, вдъхва вяра и води в храма изгубените души. Докато я четях бързо почувствах, че е повече от покъртителна съвременна история, тъй като описаната тук любов е различна. Тя е не само чиста, но и безусловна. Тя надживява нашия ден, време и пространство и по чуден начин отеква във вечността. Повярвайте ми – подобни красиви духовни цветя израстват изключително рядко на литературната градина!

            Защо страдаме? Защо се разболяваме? Защо умираме преждевременно? Защо изобщо живеем? Въпросите, които задава главния герой се просмукват в нас и неусетно стават и наша вътрешна духовна борба и цел. Забележителен е непринудения самобитен авторски подход да се говори за живота и смъртта по такъв увлекателен и непосредствен начин, който спечелва и най-предубедения читател. Признанието на героя: „Обичам Бога, но не разбирам Неговия промисъл“ отеква в душата на четящия по дълбок и съкровен начин. Болката при срещата със смъртта е непосредствена, пълнокръвна и истинска, като акцента остава върху крехкия, но преливащия от любов живот!

            Книга изпитание и признание, че най-трудното в този живот е да приемеш истината, която не желаеш. Защото всички сме уязвими и защото бездната на отчаянието може да погълне слабите и невярващите, но силните духом имат обещание и реална възможност да се измъкнат. Негативното преживяване се превръща в път към небесното и трансформация на мисълта, последвано от пълния катарзис и смазващ финал. И ако посланието на героя към неговата сестра е: „Дръж се. Не затваряй очи!“, то посланието на автора към читателя е: „Каквото и да ти поднесе този живот, не се предавай!“ Защото, убедена съм, че всеки поне веднъж си е задавал въпроса може ли да променим нашата екзистенциална съдба? Може ли да изменим Божията воля и Неговия план за нас?

            Роман, който облагородява и спасява душите ни!“

Богдана Сиракова, библиотекар, „НЧ Развитие 1873 г.“, гр. Пещера.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mJfDWuNWBPA&ab_channel=MartinRalchevski-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%A0%D0%B0%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

 

Обилно благословена творба, талантливо изградена върху легендата за странджанския отшелник. Разкриваща величието и силата на духа на тези, които истински обичат Христос.

            Вярата и непоколебимостта на младия отец Павел, който губи сестра си, но отказва да се примири с това, са покъртителни. А необикновената среща между него и юродивия отшелник е без аналог.

            Книга апогей на молитвата и на православния начин на живот в днешно време. Златно перо.“ отец Боян Саръев

 

https://www.youtube.com/watch?v=OZPGaIzD2ok&feature=share&fbclid=IwAR2bflZeNO16MCQZxA-wRLBzxwpDtEXEU8LygfcbNNrLgRJH28kdbFbbfyM

 

Заповядайте на представянията на книгата в  Бургас.

Там може да зададете своите въпроси към Мартин Ралчевски и да получите автограф!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *