Новини

95 години от рождението на свързаната с гр. Бургас писателка и журналистка Генка Зидарова

Генка Костова Зидарова е родена на 20. 03. 1927 г. в град Айтос, Бургаска област в семейство на тракийски бежанци. Завършва гимназия в Бургас, а по-късно учи висше образование в Пловдив и София.
Освен като писател, Зидарова е известна като фронтовачка, поетеса и журналистка. Само на 17 годишна възраст участва като доброволка във Втората световна война, в състава на 24-ти пехотен Черноморски полк.
Автор е на повече от 10 книги, сред които “Жените през септември 1923“, “1876 — Априлска жарава“, “И след войната…“, “Младоженците“ и “Сбогом, фронтова младост“. Учителка е в различни населени места в България и Украйна. Работи като редактор на в. „Народна армия“.
Много от произведенията и са на военна тематика. Носител е на най-високата награда „Сребърна гранична пирамида“.
Произведенията на Зидарова, посветени на бойците и командирите, както и на техните близки, остават завинаги в сърцата на читателите.
Запознайте се с творчеството и биографията на Генка Зидарова, като прочетете нейните книги – поезия и проза, или с нейната съдба в различни публикации. В „Заемна служба за възрастни“, отдел „Краезнание“ и Читалните на Библиотеката се съхраняват произведения и публикации, свързани с нейната биография.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *