Новини

91 години от рождението на писателя Георги Струмски

Георги Асенов Йорданов, известен с псевдонима си Георги Струмски, е български писател, автор на художествена публицистика, стихотворения за деца и възрастни, поеми, разкази и повести. Пише книги за Ангел Каралийчев и за Владимир Димитров-Майстора.

…Мило момиче, храбро момче, читателю-приятелю,… остани с книжките на Георги Струмски, където ще намериш: Хиляда и едно са слънцата. И много повече може би. Едното се вдига из небесата, а другите са в мойте бои Защо ми е толкова слънце Вземете – имам слънце за всеки от вас!

 

В началото на 1960-те години постъпва на работа като редактор в Радио София, става главен редактор на в. „Пулс“ . Тогава публикува детските книги „Пионерската държава“ и „Слънце, дай ръка!“. Завежда отдел „Детско-юношеска литература“ в издателство „Български писател“ (1966 – 1970). В края на десетилетието издава стихосбирката „Огънят, на който съм се грял“.
През 1970-те години Струмски написва произведенията си за деца „Наско Защото“ (1970), „Големият и малкият“ (1972) и „Художникът и слънцето“ (1973). През 1975г. излиза от печат стихосбирката му „Докато живея, докато обичам“.
Пише още книгите „Гатанки, броилки, въртележки“, „Гъливер и Лилипутия, или Кръстев пише мемоари“, като последната е отпечатана през 2000 година.
Георги Струмски е удостоен с наградата „П. Р. Славейков“ за детската си книга „Бяло, зелено, червено“, отпечатана през 1972 г. По същото време поетът става заместник-главен редактор на сп. „Обзор“ (1971 – 1973). От 1976 г. е главен редактор на сп. „Славейче“.
Член е на Съюза на българските писатели и негов секретар от 1973 до 1976 г.
Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“ през 2003 г.
Умира на 8 юли 2013 г.
В Детски отдел на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ , както и в другите звена на Библиотеката, можете да намерите произведенията на незабравимия и талантлив автор, в чиито произведения е запечатано времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *