Новини

90 години от рождението на видния бургазлия – маестро Стоян Попов

На 21 октомври един от най-изтъкнатите български оперни изпълнители – Стоян Попов, щеше да навърши 90 години. Изключителен артист, внушителна фигура на сцената и много добър човек в живота – така остава в съзнанието на своите близки и публиката.
Стоян Попов е роден в село Момина църква, Бургаска област на 21 октомври 1933 г., в семейството на поп Стефан и Стàма. Възпитан е християнски ценности, вяра, родолюбие и почитане на българските традиции. След прогимназията завършва бургаската Първа мъжка гимназия.
След уволнението от войските пее в самодейната Бургаска опера (1955 – 1958 г.), което е началото на артистичната му кариера. През 1962 г. завършва държавната консерватория, където учи оперно пеене при професор Христо Бръмбаров.
Още като студент получава първата си голяма награда – златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Отличаван е още няколко пъти, сред които дори с най-престижната преди 1989 г. у нас, Димитровска награда.
Стоян Попов е дългогодишен солист на Националната опера и балет, изпълнявал е централните партии в оперите „Набуко“, „Травиата“, „Трубадур“, „Макбет“, „Риголето“, „Аида“, „Отело“, „Фалстаф“ и „Ернани“ на Верди; „Тоска“ на Пучини; „Кармен“ на Бизе; „Дама пика“ на Чайковски; „Хованщина“ и „Борис Годунов“ на Мусоргски.
Удостоен е със званието „Камерзенгер“ на Австрия през 1982 година.
Приключва земния си път на 23 март 2017 година.
Можете да научите още за живота и кариерата на големия оперен изпълнител, от книгите и другите материали за него. Те се намират в различните отдели и читални на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *