Новини

75 години от рождението на поетесата Стоянка Грудова

Стоянка Грудова е родена на днешния ден през 1948г. в с. Екзарх Антимово. Животът и творчеството и са свързани с Бургас.
Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.
Дебютира в сборника „Петима млади поети“ през 1978 г. Автор е на стихосбирките „Свят“ (1981 г.), „Съзнание“ (1986 г.), „Аз рибата“ (2012 г.) и „Бъдещето между нас“ (2014 г.), както и на три книги с поезия за деца: „Ангелче братче“ (2000 г.), „Молитвениче“ (2007 г.) и „Звездичка с рошава косичка“ (2009 г.).
Стоянка Грудова е двукратен носител на годишната литературна награда за поезия на Община Бургас – плакет „Христо Фотев“ за книгите „Молитвениче“ и „Аз, рибата“. Нейни стихотворения са публикувани в български и преводни антологии на съвременна българска поезия.
„... Не мога да променя целия свят, но мога да променям себе си и да свидетелствам чрез езика как това се случва. Хората имат глад за живи примери на духовна опитност, а поезията е най-близко до дъното на душата...“, споделя поетесата.
Тя завършва земния си път на 4 август 2018 год.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава нейни книги, а в отдел „Краезнание“ можете да намерите различни материали свързани с творчеството и живота на поетесата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *