Новини

56 години откакто напуска този свят писателят Димитър Димов

Големият български писател и драматург е бил и ветеринарен лекар, професор по анатомия на гръбначните животни. Димитър Димов е роден на
25 юни 1909 г. в Ловеч.
Той е баща на писателката Теодора Димова, която тази вечер е гост на Библиотеката. Срещата с нейните читатели е от 18. 30 часа.
“… Онова, що определя омразата към съперниците ни, не са постъпките на последните, а отношението на жената, която обичаме, към тях…” Откъсът е от книгата „Поручик Бенц“, която Димитър Димов пише в Бургас.
Това е първият роман на писателя, който е издаден през 1938 година. Освен романи, той пише разкази, пътеписи и научни трудове.
Димитър Димов е един от най-забележителните автори в българската литература. Романите му „Тютюн“ и „Осъдени души“ са класика и се радват на нови и нови почитатели.
Димитър Тодоров Димов се ражда на 25 юни 1909 година в Ловеч. Детството му преминава в къщата на баща му в Дупница, като още от ранна детска възраст проявява интерес към книгите, физиката и химия. От малък се откроява със силно въображение и дарба на бъдещ писател. Завършва ветеринарна медицина в София и пише първия си роман. Никога не спира да работи по специалността си, а от 1953 година става професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВССИ „Г. Димитров“.
През целия си живот Димитър Димов съчетава науката и литературата по един забележителен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *