Новини

3 май – Световен ден на свободата на печата

През 1993 г. ООН постановява 3 май да бъде Световен ден на свободата на печата. Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „… относно насърчаване на свободата на печата в света…“ е признала, че свободната и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.
Тази година отбелязването на Световния ден на свободата на печата съвпадна с войната в Украйна. Само за два месеца там загинаха журналисти. Въпреки това екипи от различни медии, оператори, репортери, фотографи рискуват живота си, за да информират обществото за събитията отнели живота на много невинни хора.

Това е страшната, жестоката цена, която обществото плаща за свободата. А има и други, свързани с ежедневната и нелека работа на медиите.
Според класация на “Репортери без граници”, тази година България е на 91 място, в сравнение със 112 миналата година по свобода на словото.
По света денят се отбелязва с различни прояви, призоваващи към свободен достъп до информация, независимост на медиите и защита на журналистите.
На този ден международна общественост отдава почит на журналистите, загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг.

#Burgas #LibraryBurgas #Library #Бургас #БиблиотекаБургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *