Новини

266 години от рождението на детето – чудо Волфганг Амадеус Моцарт

На 27 януари 1756 г. в Залцбург, Австрия, е роден Волфганг Амадеус Моцарт.
Той проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира на 5 години, а когато е на 6 г., свири пред австрийското кралско семейство.
Баща му го учи да чете и пише, да свири на клавесин, цигулка и орган. В Англия… малкият Моцарт е предмет на научни изследвания, а духовенството вижда в неговата необичайна и изключителна дарба Божията намеса.
Моцарт е надарен с изключителна музикална дарба и успява да изсвири дадено музикално произведение след като го е чул само веднъж. Характерна за него е и изключителната му импровизаторска способност.
Известно е, че Моцарт не е ползвал чернова и е композирал някои от оперите си само за седмици.
Едни от най-известните му произведения са оперите „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“ и „Дон Жуан“, както и Симфония 40.
Моцарт е многостранен и гъвкав композитор, който пише във всички музикални жанрове, познати тогава – концерти, опери, симфонии, но им придава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд. Той пише също така и религиозна музика, включително меси, но и танцова музика, дивертименто, серенади и други развлекателни жанрове.
Всички основни характеристики на класическия стил присъстват в музиката му – чистота, баланс, прозрачност, сила.
В отдел „Изкуство“ и „Заемна служба за възрастни“ и „Детски отдел“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите литература свързана с живота на гения, биографични книги, партитури от негови произведения и музика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *