Новини

26 март – Ден на Тракия

В българския исторически календар 26 март е Денят на Тракия. От 1914 г. той се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Почитат се и трагедията на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България, но запазили завинаги своята родова памет.
Празникът се отбелязва на датата, на която през 1913 г. е превзета Одринската крепост в Балканската война. През 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват 26 март. От 2006 г. денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.
По повод 26 март – Ден на Тракия, в Бургас ще бъде организиран граждански ритуал за полагане на венци и цветя при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, пред Военния клуб. Всеки е добре дошъл да се включи в него в събота от 11 часа.
Традиционно на тази дата Бургас почита паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места по време на войните от началото на миналия век и намерили подслон в освободеното отечество.
May be an image of outdoors, monument and text that says '"ЗА НЕгО ШИПКА ПЕЕ ШИПКАПЕЕЛНеС ДНЕС ЗА НЕГО ЗЕГООЛРН OAPLA ВСЕ ВСЕМЪЛЕ мЪл'

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *