Новини

2022 година е посветена на живота и делото на Паисий Хилендарски

Поводите за това са няколко – 300 години от рождение на Паисий Хилендарски, 60 от канонизацията му за светец и 260 години от написването на „История славянобългарска“.
Годишнините са повод за гордост и самочувствие, че сме негови потомци. Личността на Паисий Хилендарски е извън историческите, църковните и дори, извън българските мащаби.
Тласъкът, който светецът дава за възраждане на българския народ към духовен, културен и политически живот проправят европейския път на България.
На 19-ти юни Православната църква почита българския просветител Паисий Хилендарски. Той често е наричан Отец Паисий и e сочен за български народен будител и духовник, заради написаната от него „История славянобългарска“.
Неговите идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ са повод да бъде посочен за основоположник на Българското възраждане.
Паисий Хилендарски е канонизиран за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.
Книги за делото на Хилендарския монах, както и неговото произведение, променило съдбата на цял народ, можете да намерите във всички отдели на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.
+2
600
People reached
24
Engagements
Boost post
10
2 Shares
Like

Comment
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *