Новини

200 години от рождението на Уилям Колинс, автор на първия криминален роман на английски език

Уилям Уилки Колинс е английски писател, автор на 27 социални и криминални романа, 15 пиеси и около 50 разказа. Най-известните му творби са „Жената в бяло“ (1860), „Без име“ (1862) и „Лунният камък“ (1868). Последният се смята за първия съвременен английски детективски роман.
Роден е роден на 8 януари 1824 г. в Лондон, в семейството на известния художник пейзажист на Кралската академия Уилям Колинс и съпругата му, Хариет Гедис. Живее със семейството си в Италия и Франция. Още като дете научава френски и италиански език. Работи като чиновник за търговец на чай.
След като първият му роман „Антонина“ е публикуван през 1850 г., той се среща с Чарлз Дикенс с когото става близък приятел и сътрудник. Някои от произведенията на Колинс са публикувани за пръв път в списанията на Дикенс „През цялата година“ и „Домашни думи“, а двамата си сътрудничат в драмата и фантастиката.
Колинс публикува най-известните си произведения през 1860-те години и постига финансова стабилност и международна известност. През това време той започва да страда от подагра. След като взима опиум за болката, той развива пристрастеност. През 1870-те и 1880-те години качеството на писането му намалява заедно със здравето му.
Счита се, че „Лунният камък” е първият криминален роман на английски език.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава произведения на големия майстор на словото,
които можете да заемете за ползване у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *