Новини

180 години от кончината на Стендал – „… Човек може да придобие всички качества в самота, освен характер…“

Стендал е псевдоним на френския писател Анри Мари Бейл, известен най-вече с романа „Червено и черно”. Автор е на произведенията „Пармският манастир” и „Ернестин или раждането на любовта”, „Арманс“, „Люсиен Льовен“ и други.
Роден е на 23 януари 1783 г. в Гренобъл, Франция. Детството му е драматично, заради ранната загуба на майка си, която е починала, докато той е бил малък. Единственият човек, който му дава искрица надежда, е неговата по-малка сестра Полин.
Времето, в което живее Стендал, оказва голямо влияние върху него. Това е Първата френска империя начело с Наполеон. Той пътува много, предимно из Германия като включена в Императорската армия. Участва в нахлуването в Русия през 1812 г., но най-много се привързва към Италия, където прекарва голяма част от кариерата си като консул в Триест и Чивитавекия. Неговият роман „Пармският манастир“ е издаден първо в Италия, защото авторът смята, че тя е много по-подходяща и „страстна“ държава, отколкото възраждащата се Франция.
May be an image of 1 person
Съвременниците му не оценяват достатъчно неговите творбите, които са написани по времето на романтизма. Той бива признат едва през 20 век. В днешно време творбите му предизвикват интерес поради психологическата дълбочина на образите и техните взаимоотношенията, историческите сведения и иронията, преплетени умело в сюжета.
Стендал е автор и на книги, посветени на изкуството на Италия — пътеписите „Рим, Неапол, Флоренция“, „Разходки из Рим“, на памфлета „Расин и Шекспир“ и на монографията „История на живописта в Италия“.
Анри Мари Бейл- Стендал умира през 1842 г. в Париж на 59 години.
Неговите мемоари – „Спомени на егоиста“, са публикувани посмъртно през 1892 г. Тогава е издадена и автобиографичната му книга „Животът на Анри Брюлар“.
Недооценен от съвременниците си, Стендал се превръща в любим автор на много поколения. Доказателство за това са книгите, които заемат читателите на Библиотеката през годините и до днес. Те са част от фонда на „Заемна служба за възрастни“ и ви очакват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *